Voorafgegaan door een lichaamsmeting berekent Databikefit jouw fietspositie op basis van jouw lichaamsmaten. Deze positie is het vertrekpunt van de bikefitting om zo tot jouw ideale fietspositie te komen. Daarvoor doen we een schoen- en voet analyse waarbij we ook jouw fietsschoen controleren en zonodig custom zooltjes aanmeten. Tevens gaat Databikefit met een dynamische zadeldrukmeting kijken naar de drukhoogte en -verdeling op het zadel en doen wij een pedaal analyse om de vermogensopbouw en -afgifte te analyseren. Kies je voor Bikefit Pro+, dan gaan we nog een stap verder en gaat Databikefit jouw fietspositie volledig digitaliseren met behulp van Motion Capture technologie. Deze nieuwste hightec innovatie op het gebied van bikefitting analyseert tegelijkertijd beide kanten van de fietser en biedt zo een uniek inzicht in iemands fietsbeweging, (a)symmetrie en stabiliteit.

 

 

LICHAAMSMETING

BIOMECHANISCHE METING
Zonder een lichamelijke screening (biomechanisch onderzoek) is een bikefit niet mogelijk. Het afstellen van jouw fiets is afhankelijk van de asymmetrie -, lenigheid- en stabiliteit van jouw lichaam. Hiervoor onderzoeken we het volgende:

  • De lichaamsmaten
  • De stabiliteit
  • Klachten of blessures 
  • De flexibiliteit 
  • Tolerantie en sensibiliteit
  • Doen wij een voet-, rug- en knie analyse

Jouw lichaamsmaten zullen het vertrekpunt zijn voor de bikefit.
Omdat soms aanvullend onderzoek nodig is, werken wij nauw samen met een sportfysiotherapeut.

SCHOEN- EN VOETANALYSE

DE BELANGRIJKSTE SCHAKEL NAAR JE FIETS
In een rit van 2 uur met een 90 rpm geef je aan jouw pedaal bijna 11.000 keer jouw vermogen af. Het is dus niet moeilijk te begrijpen dat een voet daarbij volledig stressvrij moet zijn en het kwetsbare kniegewricht niet tegennatuurlijk belast wordt. Omdat dit een essentieel onderdeel van de fietsbeweging is, bieden we hier ook een aparte dienst voor; de knie-, voet- en schoen analyse.

SCHOEN ONDERZOEK
Binnen de 3D analyse gaan we al op zoek naar de juiste voetbeweging en tijdens de lichaamscan kijken we naar de voetstand. Bij het schoen onderzoek gaan we echter ook kijken naar jouw voetpositie in de schoen en de mate van voetondersteuning. Daarnaast onderzoeken we de stand van je schoen op het schoenplaatje, zowel horizontaal als verticaal, de slijtage van de schoen en de plaatjes.

 

 

 

PEDAAL ANALYSE

De pedaal analyse bestaat uit 2 onderdelen en geeft een goed beeld van de krachtverdeling en de effectiviteit van de krachtoverdracht ten opzichte van jouw fietspositie.

VERDELING VAN HET VERMOGEN
Niet alleen kunnen we zien hoeveel vermogen je opbouwt, we zien ook de verdeling wat weer een indicator kan zijn voor de fietspositie. Balans is hier het key-word.

AFGIFTE VAN HET VERMOGEN OP DE PEDAALAS
Dit geeft exact weer hoe het vermogen vanuit het been door de voet en door de schoen via het schoenplaatje aan de pedaalas wordt doorgegeven. Een goede indicator om te zien of de pasvorm van de schoen juist is en de stand van de schoen klopt.

 

DYNAMISCHE ZADELDRUKMETING

MEEST VOORKOMENDE KLACHT: ZADELPIJN
Het is een misverstand om te denken dat zadelpijn of -klachten een onderdeel zijn van de fietssport. Dus als je merkt dat je al vrij snel tijdens je rit al aan het verzitten bent, wordt het echt tijd voor een dynamische zadeldrukmeting.

REALTIME ANALYSE
Deze techniek bestaat uit het plaatsen van een hoes met sensoren over het zadel. Terwijl je fietst in verschillende posities, wordt in real-time de drukhoogte en -verdeling weergegeven op een monitor. Op deze manier kunnen we analyseren wat de grondoorzaak is van de zadelpijn.

(ERGONOMISCH) ZADEL
Hoewel de oorzaak van zadelklachten vaak gevonden wordt in een verkeerde fietspositie, kunnen deze klachten ook veroorzaakt worden door een zadel met een voor jou ongeschikte pasvorm. We hebben een uitgebreid assortiment van zadels met elk een unieke eigenschap zodat we altijd voor jou de juiste oplossing hebben.

 

 

MOTION CAPTURE TECHNOLOGIE

HIGH SPEED CAMERA
Het menselijk oog kan slechts 15 fps (beelden per seconde) registreren. 3D Motion Capture technologie legt met behulp van 4 high speed camera’s >100 fps de sensoren vast die wij op de essentiële scharnierpunten van jouw lichaam hebben bevestigd.

UNIEKE DATA
Dat stelt ons in staat jouw bewegingspatroon tijdens de analyse tot wel 5 keer langzamer af te spelen. Dit geeft tot op de millimeter nauwkeurig unieke data over de positie en de hoeken van jouw gewrichten tijdens de fietsbeweging die wij anders zouden missen.

DE ASYMMETRIE VAN ONS LICHAAM
Tevens wordt exact geregistreerd hoe de afwijkingen zijn tussen de linker- en rechterzijde van jouw fietspositie en je (symmetrische) fiets welke dient als referentie. Deze data gaan we samen analyseren om stap voor stap jouw fietspositie te optimaliseren!